tisdag 25 september 2012

Paris, chérie : så där säger folk, alltså av Ida Pyk

Alva är en vanlig tonårstjej som en dag blir stoppad på stan och erbjuden att eventuellt jobba som modell i Paris.

Eftersom pappan är alkoholist och förhållandet till mamman inte heller är det bästa just nu tar hon definitivt chansen att fly till Paris på sommarlovet mellan andra och tredje ring.

I Paris lär hon snart känna två år yngre rumskompisen Gemma, nya kärleken Sébastien och modellkollegan Olga. Samtliga förhållanden är något komplicerade på sitt sätt och livet som modell i Paris är naturligtvis inte bara glitter och glamour.

Jag tycker att boken var lite trög i starten men sen tog den sig och blev nästan precis vad jag förväntade mig. En bok om hur livet som nykläckt modell i Paris skulle kunna te sig för en naiv 17-åring. Jag gillar att läsa om livet som modell bakom kulisserna och bokens utformning var ett stort plus. Framsidan är rosa och beige med collage och i boken finns fina teckningar som ger liv åt staden.

Ida Pyk är säkert känd sedan tidigare för många som modell, designer och skribent bosatt i Paris. Hon har bland annat en blogg på Elle under adressen http://ida.elle.se/ om man vill läsa mer om henne.

Malin

torsdag 20 september 2012

Mathias Dahlgren på besök

Idag skulle jag mer än gärna vara en fluga på väggen i skolans köksregioner - Mathias Dahlgren är på besök på Restaurang- och livsmedelsprogrammet!

Dahlgren är född här i Umeå, gick Restaurangprogrammet här på Östra, vann som enda svensk genom tiderna Kock-VM 1997 och är kopplad till Restauranghögskolan vid Umeå Universitet som adjungerad professor.

Och som om inte allt det vore nog så har han tre Guide Michelinstjärnor! Hans restaurang i eget namn på Grand Hôtel i Stockholm består av två delar där Matsalen har tilldelats två stjärnor och Matbaren en stjärna i den mycket prestigefulla Guide Michelin.


Men jag får väl drömma mig bort, bläddra i hans kokböcker här i bibblan och käka mumsig lax till lunch i matsalen istället…

Och det sista var inte ironi, dagens lunch låter hur god som helst så jag lämnade matlådan hemma och köpte mig en lunchbiljett.

Malin

måndag 17 september 2012

Könsbytet : och vad hände sen av Johan Ehrenberg

Nu har jag läst en bok som väcker många känslor hos mig, det handlar om Johan Ehrenbergs Könsbytet : och vad hände sen? Jag sträckläste den men när jag kom till efterordet skri vet 21 år senare framkom något som jag inte alls förstått under läsningens gång, att det inte alls handlade om… Ja, vadå? Handlade den om transsexualitet? Eller var det bara ett särdeles djupgående undercover-reportage? Jag kände mig faktiskt lite lurad, men det kanske var jag som helt enkelt inte var så uppmärksam (man är inte alltid det med en 3½-åring i hasorna…).

Det artikeln faktiskt handlar om är Johan Ehrenbergs erfarenheter av att under ett halvår leva som kvinna under namnet Jenny Ehrenberg. Han genomgår aldrig något medicinskt könsbyte och det påstår heller aldrig artikeln.

Den efterföljande debatten kom att handla om påståenden om bluff istället för… Ja, vad var det han ville uppnå?

Jag kände mig fortfarande inte riktigt klok på vad det egentligen var jag hade läst så jag satte mig för att googla lite. Två av de artiklar som gjorde det hela lite klarare för mig var http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/fanny-soderback-laser-johan-ehrenberg/ och http://ninaninaninanna.wordpress.com/2009/05/18/johan-ehrenberg-konsbytet/ där jag kan tycka att den senare verkligen hade något att säga om texten och dess författare.

Den stora behållningen för mig med boken var alla andra berättelser man fick sig tillgodo, om andra transsexuella och de problem de stöter på i sin kamp för att vara sig själva. Så trots att jag i efterhand fortfarande känner mig lite lurad så tycker jag att det är en läsvärd bok och hade jag från början haft klart för mig att boken var ett reportage, alternativt något i stil med det som presenteras i den andra länken ovan, hade jag nog rätt och slätt gillat den.

Malin

fredag 14 september 2012

Vad vill Du läsa nästa år?!

Nu är det dags att förnya våra tidskriftsprenumerationer igen. Vi köper in tidningar både för skolarbeten och nöjesläsning. Man kan komma förbi bibblan på rasten och bläddra i senaste numret av favorittidningen och dessutom går alla tidningar att låna hem, utom senaste numret som alla ska kunna läsa.
Lämna gärna tips till bibliotekspersonalen senast 5 oktober om det är någon speciell tidskrift Du vill läsa!


onsdag 12 september 2012

Jävla John av Eva Dozzi

Jag hoppas att det inte klingar falskt när jag skriver att jag läst en fascinerande bok igen, men varför läsa en dålig bok när jag kan läsa en bra! Om en bok inte tilltalar mig så behöver jag ju faktiskt inte läsa ut den och framför allt inte skriva om den.

Den bok jag nu fastnat för är Jävla John av Eva Dozzi och den John som åsyftas i titeln är John Lennon, en av Beatlarna. För en gångs skull tycker jag att baksidestexten är träffande så jag citerar den:

Jävla John är en fantastisk, tidstrogen berättelse om musik och kärlek, men också om förtärande svartsjuka, berömmelsens baksidor och om det största sveket av alla.
Varje ord klingar sant och äkta, ändå är det en fiktiv berättelse. Eller är det inte det? Kanske är det sanningen om en av vår tids största ikoner som uppdagas, sanningen som ända tills nu legat begravd i ett källarkontor i Johanneshov…

Men samtidigt som jag inte kan sluta läsa så känner jag mig djupt kluven. Det är en fiktiv berättelse men om en verklig person och de två världarna glider lätt samman. Kommer jag i fortsättningen att förknippa Lennon med svartsjuka, sprit, tabletter och svek där jag tidigare tänkte Beatles, Imagine och världsfred?

Malin

torsdag 6 september 2012

Nattens mörka toner av Domingo Villar

En liten men naggande god deckare på blott 189 sidor. Därmed inte sagt att den är särskilt lättläst, men det har mest att göra med att jag har lite problem med att hålla isär de italienska namnen (som egentligen inte ens är särskilt lika varandra) och veta vem som är vem.

Boken utspelas i kuststaden Vigo, huvudpersonen är kommissarie Leo Caldas och på halsen har han fått en förflyttad assistent med kort stubin vid namn Rafael Estévez.  Med min livliga fantasi som ofta ligger steget före när jag läser böcker så blev assistenten en lång, mörk, tvålfager historia med lite bimbokvaliteter som sa en klokhet eller två lite nu och då. Men vid något tillfälle tror jag bestämt han beskrevs som stor och tjock?! Jag lät mig inte bekommas av detta utan läste glatt vidare för att ta reda på vem som mördade den unge saxofonisten Luis Reigosa medan kommissarie Caldas var utkommenderad att medverka i radioprogrammet Polisen i etern.

Så varför väljer jag att skriva om en felaktig bild jag fått i min hjärna av assistenten? För att visa att fantasin kan ta sina egna vägar. Läsningen ligger alltid i mottagarens händer och kan inte alltid styras av författaren. Spelar det någon roll? Det kan göra det men så länge jag har behållning av läsningen så tycker jag nog ändå att det är helt okej och när man tänker efter så är det inte så konstigt att vi kan uppfatta samma sak på tusen olika sätt beroende på våra egna referensramar :o)

Hur som helst så gillade jag den här deckaren, som sagt var den liten men naggande god. Vilket till viss del hade att göra med att Villar även är matkritiker när han inte skriver böcker och att en och annan läckerhet smög sig in på sidorna i boken.

Malin

måndag 3 september 2012

Nybörjarguide till livet eller kaosteori av Lia Hills

Det här var en bok som jag verkligen gillade, om än på ett ganska stillsamt sätt. Det är en ganska stillsam bok.

Nybörjarguide till livet eller kaosteori handlar om Will som precis förlorat sin mamma i en bilolycka. På hennes begravning blir han helt olämpligt kär i Taryn. Samtidigt som förhållandet med henne utvecklas försöker han också hitta en mening med sin mammas död. Detta gör han genom att ställa upp frågor och söka svaren i olika filosofers, författares och medmänniskors tankar om livet. Vi får massor med aforismer (kärnfullt formulerade reflexioner eller iakttagelser om livet) av allt från Nietzsche och Kierkegaard till Shakespeare och Blake.  

Will skaffar sig ett sexliv, provar på yoga och hasch med Taryn och hennes syster, börjar klottra och är omväxlande djupsinnig, lättsinnig och aggressiv i sviterna efter mammans död.

Boken är nog ingenting för nybörjare och det kanske är en fördel om man gillar att kontemplera över livets mer djupa frågor men godtar man de förutsättningarna tror jag att det kan vara en lite pärla.

Malin