måndag 16 december 2013

Fjärde riket av Maria Nygren

En bok som handlar om mobbning och hierarkier i skolmiljö. Tjejen som börjar ny i klassen och hoppas att historien inte ska upprepa sig, att hon kanske äntligen ska bli accepterad och omtyckt. Men redan på första lektionen är allt så tydligt, hon hamnar genast längst ner på popularitets skalan och klassens drottning regerar skoningslöst både över lärare och elever. Känns det som en berättelse jag läst några gånger tidigare? Ja, till en början men den blir också något helt annat.

I Fjärde riket heter den nya tjejen Blenda och jag fattar genast sympati för henne, likaså den kuvade men omtänksamma Lena-Stina Dahl som går under öknamnet LSD. Klassens drottning är den perfekta Hedvig som alla beundrar men också fruktar. Hennes bästis är Penny, den typiska följaren som beurndrar Hedvig och gör allt för efterlikna henne och vara henne till lags. På en fest gör hon iaf ett fel och blir iskalllt utstött och förvisad till bottenskiktet. Inför ett grupparbete om demokrati hamnar Blenda, LSD och Penny i samma grupp, gruppen som bildas av dom som ingen vill jobba med. Dom får till uppgift att redovisa om Hitlers väg till makten. Blenda fascineras av hur Hitler kunde få med sig ett helt folk och bestämmer sig för att med hjälp av LSD och Penny använda sig av Hitlers metoder för att störta Hedvig.

 ”Såklart var Hitler ett svin”, säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. ”Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen.”

Ambitionen verkar ganska oskyldig, att bara göra så det blir bättre på skolan...det blir bättre men det slutar inte där. En skrämmande skildring som tar upp problemet med mobbning på ett annorlunda sätt, som tar nya vändningar och slutar på ett sånt där sätt som ger mig gåshud.